dinsdag 9 oktober 2012

De enige manier om de euro te redden: herverdeling tussen arm en rijk - Mark Cliffe, hoofdeconoom van de ING

Neem de moeite om vandaag, de dag dat Angela Merkel op bezoek is in Griekenland, een bezoek waarvoor 7000 politie-agenten op de been zijn gebracht, even (vier minuten) naar Mark Cliffe, hoofdeconoom van de ING Groep, te luisteren. Zie hieronder de link naar de video (met Nederlandse ondertiteling).
Succesvolle monetaire unies in het verleden kenden altijd een grote herverdeling van geld tussen rijk en arm. In de eurozone betekent dat van de kernlanden naar de periferie. Het is een politieke uitdaging, maar we hebben dit bij alle monetaire unies gezien. Zelfs in de Verenigde Staten, bepaald geen voorbeeld van socialisme, zie je meer fiscale herverdeling dan we nu in de eurozone zien. Ik denk dat de kernlanden deze uitdaging moeten aangaan en aan hun kiezers moeten duidelijk maken dat het uiteindelijke doel een fiscale, herverdelende en politieke unie moet zijn. Dat is de enige manier waarop de monetaire unie kan overleven.
In juni van dit jaar was er van de ING al het rapport Road to Survival (hier te downloaden), waarin van een aantal onderzochte scenario's. het Krugmania scenario er als beste uitkomt. Dus: stimulering van de economie, gericht op overheidsinvesteringen, gecombineerd met een geloofwaardig beleid om op langere termijn de overheidsuitgaven weer terug te dringen. Plus meer solidariteit met en herverdeling naar de periferie, gefinancierd door extra leningen door de kernlanden.

Benieuwd wat er vandaag in Athene gebeurt. Waar de leider van een kernland (het kernland) een perifeer land bezoekt.

En benieuwd naar het antwoord op de vraag of het ministerie van Financiën van het kernland Nederland, en of onze onderhandelaars van VVD en PvdA, wel eens een rapport van de ING Groep lezen.

Mark Cliffe over de EMU - Me Judice:

'via Blog this'

Geen opmerkingen: