zaterdag 10 november 2012

Ja, bezuinig maar. Dan blijkt over zes maanden dat de groei opnieuw tegenvalt - Paul de Grauwe

Paul de Grauwe, de man die op dit blog zo vaak met instemming is aangehaald, sprak gisteren bij het Centraal Planbureau, waar hij adviseur is, over de eurocrisis. Ik haal deze informatie uit NRC/Handelsblad, die hem vandaag interviewt. Een paar citaten:
"In Duitsland stevent men af op een begrotingsevenwicht. Ook Nederland brengt zijn overheidstekort terug met bezuinigingen. Door in een recessie te streven naar begrotingsevenwicht maken we de fout uit de jaren dertig."
Wat De Grauwe betreft zouden de landen in het noorden van Europa hun economie meer moeten stimuleren, de consumptie aanwakkeren. (...) Stimuleren in Den Haag zou de export vanuit de zuidelijke landen stimuleren. "Nederland heeft mede door zijn eigen hoge export een groot overschot op de lopende rekening. Jullie overschot is het tekort van andere landen. Ik begrijp niet waarom de Europese Commissie niet naar het hele Europese plaatje kijkt. Zij dringt per land aan op extra bezuinigingsmaatregelen, maar zo wordt de recessie in Europa alleen maar dieper."
De 66-jarige Belg gelooft weinig van het argument dat Nederland het vertrouwen van de financiële markten verliest als er niet bezuinigd wordt. Dat was vaak het argument van Jan Kees de Jager, de vorige minister van Financiën. "Kijk naar België, dat heeft een schuld van meer dan 100 procent van het binnenlands product. Daar is toch ook geen vertrouwenscrisis. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat Nederland ook naar dat niveau moet, maar een schuld van 80 procent is geen probleem."
Alle bezuinigingsoperaties (van Rutte I, het Lenteakkoord en Rutte II) tellen in 2017 op tot 47 miljard euro. Daarmee wordt volgens hem de crisis niet opgelost. "Ik voorspel u dat over zes maanden blijkt dat de economische groei tegenvalt, en dat er dan opnieuw extra bezuinigd moet worden."
Wat zou het mooi zijn als Paul de Grauwe niet alleen adviseur van het Centraal Planbureau zou zijn, maar ook van Rutte II. Een goed ingevoerde macro-econoom, die wordt in dit brokken makende macho-kabinet wel node gemist. (Jan Pronk gebruikte de term machogedrag om de onderhandelingen van PvdA en VVD te kenschetsen.)

Geen opmerkingen: