vrijdag 13 mei 2016

Marcel Fratzscher over het intellectuele isolement van de Duitse economen en politici

Er is in Europa nog steeds een sekte aan de macht. Die een rampzalig economisch beleid voert dat er voor verantwoordelijk is dat de economie uiterst miezerig herstelt, dat de werkloosheid hoog blijft, dat burgers het geloof in het Europese project verliezen en dat de kiezers zich naar de extremen bewegen, helaas vooral naar extreem rechts. Zie In het Europese economische beleid is nog steeds een sekte aan de macht en Als je door een sekte geregeerd wordt, dan loopt dat niet goed af.

Natuurlijk zit het hoofdkantoor van die sekte in Duitsland. Daar domineert het ordoliberale economisch denken, een curieuze variant van het al even curieuze neo-liberalisme. Denk nog even terug aan het beeld van de altijd zuinige Schwäbische Hausfrau als hoogtepunt van de Duitse economische denkkracht. De leiders van de andere Europese landen hebben zich vrijwel volledig ondergeschikt gemaakt aan dit Duitse hoofdkantoor. Vandaar dat je wel kunt zeggen dat het Europese economische beleid in de ban is van sekte-achtig denken.

Is dit alles niet wat overdreven? Want je komt in de media zulke karakteriseringen nauwelijks tegen.

Nee, het is niet overdreven. En dat begint misschien langzaam door te dringen. Want neem nu het interview dat Der Spiegel gisteren had met de Duitse econoom Marcel Fratzscher: Umverteilung nach oben: Ökonom Fratzscher gibt Regierung Mitschuld am AfD-Erfolg.

Fratzscher is niet de minste. Hij is directeur van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung en adviseur van de minister van economische zaken en voorman van de SPD Sigmar Gabriel. En hij is hoogleraar macro-economie en financiën aan de Berlijnse Humboldt-universiteit en auteur van het boek Die Deutschland-Illusion. Warum wir unsere Wirtschaft überschatzen und Europa brauchen.

In het volgende fragment komt goed naar voren wat hij denkt over het intellectuele isolement van het Duitse economische denken:
SPIEGEL ONLINE: Herr Fratzscher, Sie prangern die soziale Ungerechtigkeit in Deutschland an, Sie fordern eine gerechtere Verteilung des Wohlstands, Sie preisen die positiven wirtschaftlichen Effekte der Flüchtlingszuwanderung. Sind Sie ein Linker?
Fratzscher: Nein. Meine Positionen sind lediglich in Deutschland nicht Mainstream. Ich möchte vor allem eine internationale und eine weniger dogmatische Perspektive in die Debatte einbringen.
SPIEGEL ONLINE: Heißt das, dass wir in Deutschland verkürzt diskutieren?
Fratzscher: Absolut. Mit Scheuklappen. Nehmen wir das Thema Geldpolitik: Sie können sich weltweit anschauen, wie über die Politik Mario Draghis und der Europäischen Zentralbank gedacht wird. Das sind nicht nur die Italiener oder Franzosen, die sagen, Draghi solle die Zinsen niedrig halten. Nein, auch die meisten Amerikaner, Japaner oder Schweden sind der Meinung, dass die EZB genau die richtige Politik macht. Nur die Deutschen eben nicht. Wir sind häufig international isoliert - und das ist bei vielen wirtschaftspolitischen Themen so.
SPIEGEL ONLINE: Warum ist das so?
Fratzscher: Wir haben zu lange im eigenen Saft geschmort. Das geht zurück bis zum Ende des Zweiten Weltkriegs. Damals entstand die Idee der Ordnungspolitik, die bis heute vorherrscht, die man aber einem Nicht-Deutschen kaum vermitteln kann. Schon das Wort gibt es im Englischen nicht. Aber die meisten deutschen Ökonomen, die heute die Diskussion bestimmen, sind durch das Mantra der Ordnungspolitik geprägt worden.
De Duitsers hebben oogkleppen op en hebben te lang in hun eigen sop gaar gekookt.

Hoog tijd dat die sekte uit elkaar valt en dat het economische verstand terugkeert in Europa.

Geen opmerkingen: